Studenten en docenten veilig en comfortabel met de fiets op de campus?

Alec Geluykens, Master Beeldende kunsten in de Toegepaste Context – Sint Lucas Antwerpen, heeft een opmerkelijke fiets ontworpen voor zijn masterproef. Met zijn kunstinstallatie wil hij op humoristische en ironische wijze de gebrekkige Antwerpse fietsinfrastructuur aan de kaak stellen.

De fiets, genaamd BTS_200X, is uitgerust met veringen van een bromfiets om de slechte staat van sommige fietspaden aan te kunnen. Daarnaast zijn er drie extra wielen toegevoegd om steile trappen te overwinnen en is er zelfs een koffiezetapparaat op de bagagedrager geïnstalleerd voor tijdens de lange wachttijden bij verkeerslichten. Met een telescopische arm kan de fietser moeiteloos bedelknopjes bereiken die op onhandige plekken zijn geplaatst.

Geluykens’ creatie brengt de obstakels die fietsers in Antwerpen tegenkomen op creatieve wijze onder de aandacht. Van tramsporen en slecht onderhouden paden tot fietsbruggen die abrupt eindigen in een trap: BTS_200X illustreert de uitdagingen van het dagelijks fietsen in de stad.

Met zijn project hoopt Geluykens bij te dragen aan een betere fietservaring voor iedereen in Antwerpen, inclusief studenten en docenten op de campus.

Ontdek ook deze innovatieve projecten met impact voor fietsers:

De FAASTtrainer is een baanbrekende indoor fietsinnovatie die real-time aerodynamica en stabiliteit simuleert. Met een eenvoudige setup, zoals een dieptecamera, gekoppeld aan een bestaande indoor trainer (bijvoorbeeld Tacx of Wahoo), wordt het aerodynamische profiel van de fietser in real-time gemeten, geanalyseerd en doorgegeven aan de trainer. Hierdoor ervaart de gebruiker de weerstand alsof zij/hij buiten fietst. Dit betekent dat een fietser die rechtop zit, ondanks hard trappen, niet snel vooruitkomt door de toegenomen luchtweerstand, terwijl een fietser die plat ligt, ondanks minder vermogen, juist sneller gaat. Deze technologie helpt topwielrenners om hun optimale houding te vinden en hun spiergeheugen daarop te trainen, wat hen een voorsprong kan geven in wedstrijden.

bAIcycle: Regelmatige fietsers kennen het probleem: sommige fietspaden zijn nog steeds in erbarmelijke staat, wat niet alleen ongemakkelijk maar ook gevaarlijk is. Het KdG-onderzoekscentrum wil, met de hulp van fietsende burgers en Artificial Intelligence, dit probleem versneld aanpakken. Door gebruik te maken van de input van fietsers en slimme technologie wordt de staat van fietspaden sneller en efficiënter in kaart gebracht, zodat er sneller actie kan worden ondernomen voor een veiligere fietsomgeving.

Deze innovatieve projecten tonen aan hoe technologie en creativiteit kunnen bijdragen aan een veiligere, comfortabelere en efficiëntere fietservaring, zowel binnen als buiten de campus.