16 januari 2025
Het Onderzoeksforum Sociaal Werk Antwerpen organiseert opnieuw het lunchseminarie Broodje Sociaal. Broodje Sociaal is een initiatief waarop onderzoek en werkveld samen onderzoeksresultaten bespreken. Het vindt dit keer plaats op de Stadscampus bij Universiteit Antwerpen.
Het onderzoek
De afgelopen jaren zijn verschillende brugpraktijken ontstaan om de versnippering in het welzijnslandschap aan te pakken. ‘Brugpraktijken’ verwijst naar samenwerkingsverbanden tussen organisaties die de brug willen slaan tussen hun doelgroep en de beschikbare hulp- en dienstverleningsorganisaties.
Ondanks de groeiende populariteit van brugpraktijken bestaat er nog maar weinig onderzoek dat de effecten van deze praktijken zichtbaar maakt. Dit onderzoek vult een deel van deze lacune. In overleg met de stuurgroep sociale impactmeting van de stad Antwerpen deden we een evaluatieonderzoek naar de brugpraktijken binnen (1) het Welzijnsankers-project aangestuurd vanuit de Dienst Extra van de stad Antwerpen, (2) de sportorganisaties Willibies en City Pirates en (3) de jeugdwerkorganisaties Kras Jeugdwerk, JES Antwerpen en Formaat vzw.
Met het evaluatieonderzoek formuleren we een antwoord op drie onderzoeksvragen:
- Wat zijn gelijkenissen en verschillen tussen de bestaande Antwerpse brugpraktijken in de domeinen onderwijs, sport en jeugd?
- Wat zijn de werkzame principes van de bestaande brugpraktijken en hoe evalueren betrokken stakeholders de impact van de brugpraktijken op de situatie van de doelgroep en de afstemming tussen relevante diensten en vrijwilligers?
- Welke omkadering, samenwerkingsverbanden en andere randvoorwaarden zijn noodzakelijk om de doelrealisatie en impact van de brugpraktijken te versterken?
Tijdens het lunchseminarie van 16 januari presenteren de onderzoekers de krachtlijnen uit hun onderzoek en gaan ze in gesprek met praktijkwerkers uit de drie betrokken sectoren.
De onderzoekers
Elien Mathys (Universiteit Antwerpen, CRESC) is als sociaalwerkonderzoeker gefocust op sociale impactevaluaties in en bij diverse organisaties. Ze deed reeds onderzoek naar het STEK-model van SAAMO, de ambulante woonbegeleiding van CAW Antwerpen en meer recent de brugfiguren. Daarnaast onderzocht ze ook de werkzaamheid en betrouwbaarheid van de zelfredzaamheidmatrix dat gebruikt wordt binnen de sociale dienstverlening van de stad Antwerpen.
Joren Van Gucht (AP Hogeschool, Stadskracht) doet onderzoek naar de effectiviteit van stedelijke sociale interventies. Hij schreef onder andere over digitale inclusie, woonbegeleiding van dak- en thuislozen met multi-problematiek en brugfiguren. Daarnaast is hij ook geïnteresseerd in collectieve impact en een wijkgerichte aanpak.
Anneline Geerts (Karel de Grote Hogeschool, Sociale Inclusie) is senior onderzoeker en docent aan de Karel de Grote Hogeschool. Ze heeft veel professionele- en onderzoekservaring op het vlak van kinderarmoede, lokaal integratiebeleid jeugdwerk en sociaal-sportieve praktijken.
Wat is Broodje Sociaal?
Eind 2012 werd door de opleidingen sociaal werk van de UAntwerpen, KdG en AP het Onderzoeksforum Sociaal Werk Antwerpen opgericht met als doel om sociaal werk onderzoek sterker te verankeren in de regio. Hoe en op welke manier kan onderzoek het sociaal werk versterken en omgekeerd? Met dit forum willen we kennisdeling tussen Antwerpse onderzoekers, sociaal werkers en docenten bevorderen door in dialoog te gaan over recente onderzoeksresultaten relevant voor het werkveld. We doen dit in onze seminaries Broodje Sociaal.
Het principe is eenvoudig: een centrale spreker stelt het eigen onderzoek voor en een of twee disputanten uit het werkveld of de onderzoekswereld zorgen voor een ondertoon om de discussie op gang te trekken. Aangezien het accent van deze bijeenkomsten ligt op uitwisseling en interactie, richt het initiatief zich tot een select gezelschap van wie in de regio met het thema begaan is (sociaal werkers, lectoren, beleidsmedewerkers uit de sector, …). De debatten dienen als inspiratiebron voor nieuw onderzoek en als katalysator voor een betere samenwerking tussen praktijk en onderzoek.
Locatie en inschrijven
Broodje Sociaal ‘Onderzoek naar Brugfiguren in Jeugd, Sport en Onderwijs’ van donderdag 16 januari 2025 vindt plaats tussen 12 en 13.30 uur bij Universiteit Antwerpen op de Stadscampus, lokaal M.107, Sint-Jacobstraat 2, 2000 Antwerpen. Een broodjeslunch is voorzien.
Deelnemen aan Broodje Sociaal is gratis, maar registreren is verplicht. Schrijf u hier in voor 10/01/2025.