De 21ste editie van de opening van het academiejaar van de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen was opnieuw erg feestelijk. Op 26 september 2024 verzamelden studenten, docenten en genodigden in de Stadsschouwburg. Met ongeveer 1700 deelnemers was dit een druk bezochte opening. Centraal stond het thema ‘innovatie’: geen modewoord maar de motor van vooruitgang. Geniet hieronder nog even mee na.
Voorbereidingen op het plein aan de Antwerpse Stadsschouwburg
De openingsceremonie
Welkomstwoord door de burgemeester van Antwerpen, Bart De Wever
Bart De Wever vroeg de studenten om met respect voor elkaar en voor de buurtbewoners om te gaan. Hij benadrukte dat de stad en de associatie de afgelopen jaren heel goed hebben samengewerkt. Hij verwees ook naar FTI, waar alles draaide om innovatie en waar de AUHA ook prominent aanwezig was met een aantal innovatieve projecten. De burgemeester kondigde meteen ook FTI 2026 aan en nodigde de AUHA uit om opnieuw uit te pakken met vernieuwende ideeën.
‘De onverwachte wegen van innovatie’ door Pascale De Groote, algemeen directeur AP Hogeschool
Pascale De Groote hamerde op het belang van mislukking als voorwaarde voor innovatie. Al is volgens haar de vrijheid om te falen niet grenzeloos. “Een ingesteldheid waarbij je open staat voor mislukkingen is op termijn niet houdbaar als er geen resultaten worden geboekt. Als onderwijsinstelling moeten we een veilige omgeving creëren. Zeker, we leren onze studenten hoe bestaande kennis toe te passen, maar hopelijk geven we hen ook voldoende ruimte om te experimenteren, om te falen, om fouten te maken. Hand in hand met de ambitie om uiteindelijk resultaten te boeken, om een meerwaarde te creëren, om een verschil te maken.” Lees hier de volledige tekst.
‘Wat wil je worden als je later groot bent?’ door Jens Vermeiren, studentenvertegenwoordiger van de AP Hogeschool
‘De nood aan innovatie en studentenparticipatie’ door Laurens Verhaegen, voorzitter studentenraad Universiteit Antwerpen
Ook de studenten lieten hun stem horen. Volgens studentenvertegenwoordigers Laurens Verhaegen (UAntwerpen) en Jens Vermeiren (AP Hogeschool) zijn het de studenten van vandaag die de innovatieve oplossingen van morgen zullen bedenken. Maar die innovatie staat of valt met kwaliteitsvol onderwijs dat voor iedereen toegankelijk is. “Ik wil vandaag dan ook de oproep van de Vlaamse Vereniging van Studenten aan de toekomstige minister van onderwijs kracht bijzetten: hervorm de studietoelagen”, bepleitte Vermeiren. “Te veel studenten moeten vandaag terugvallen op de diensten van de studentenvoorzieningen. Daarom is een hervorming en uitbreiding van de bovengrens van de studietoelage een absolute must.” Lees de tekst van Laurens Verhaegen en Jens Vermeiren.
‘Bepaal mee de toekomst’– Academische rede door Herwig Leirs, rector Universiteit Antwerpen
De nieuwe rector blikte vooruit en ziet verschuivingen op het vlak van diploma’s. “Ik verwacht dat we stilaan evolueren naar een systeem waarbij academische bacheloropleidingen zullen blijven bestaan als een gegarandeerde basisopleiding, maar waarbij masteropleidingen evolueren naar een portfolio van zogenaamde credentials. Dat zijn bijvoorbeeld vakken en skills die een student buiten de universiteit verzamelt. Bedrijven zullen mensen aanwerven die geen masterdiploma hebben, maar die wel een voor de firma relevante collectie credentials hebben verzameld en die bereid zijn die binnen het bedrijf steeds te blijven aanvullen. Het belang van levenslang leren, en het aanbod van de universiteit op dat vlak, wordt steeds groter.” Lees hier de volledige tekst.
Zetelgesprek met Jan van den Nieuwenhuijzen, voorzitter Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen
Jan van den Nieuwenhuijzen had het onder meer over TAKEOFFANTWERP, het ondersteuningsplatform voor student-ondernemers dat zijn tiende verjaardag viert. Vooruitblikken deed hij naar Moving Forward, een nieuwe afstudeercampagne die de Antwerpse studenten zal klaarstomen voor de arbeidsmarkt. Die eindigt met een grootschalig belevingsevent inclusief jobbeurs op 26 februari in Antwerp Expo. “Ons succes van vandaag is te danken aan beslissingen van vijf jaar geleden. Willen we dus succesvol zijn in de toekomst, dan moeten we vandaag opnieuw soms gedurfde veranderingen doorvoeren. En binnen vijf jaar opnieuw en binnen tien jaar weer opnieuw. Dit zal nooit stoppen. Dit verlangt van iedereen een ondernemende ingesteldheid en de bereidheid om te innoveren.”
Apotheose: samen het academiejaar officieel voor geopend verklaren!
De Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen zette op het podium de vredesvlag centraal. In een wereld geteisterd door geopolitieke conflicten en gewapende strijd gaf de associatie een duidelijk en krachtig signaal voor vrede en verdraagzaamheid.
De presentatie was in handen van Lieselot Ooms (praktijklector KdG)
Het artistieke programma werd verzorgd door Anne-Sophie Leveugle & Nils Van der Plancken en Giusy Caruso & Umut Eldem (KCA, AP Hogeschool)
en Alec Geluykens (Sint-Lucas, KdG)
De ceremonie werd traditiegetrouw gevolgd door een receptie op het Theaterplein