Meet & Greet Onderzoeksnamiddag op 22 maart 2023
dr. Silvia Van Aken aan het woord
Het AP Immersive Lab is een expertisecentrum van de AP Hogeschool dat zich voornamelijk bezighoudt met extended reality-technologie (virtual, augmented en mixed reality), 3D-scanning en het meten van de user experience van deze technologieën. Het startte in 2017 met immersive storytelling en was oorspronkelijk gericht op de journalistiek en de kunsten, maar al snel bleek dit multi-inzetbaar en stonden andere sectoren ook snel aan de deur te kloppen. “Het blijkt dat storytelling via XR-technologie zorgt voor een indrukwekkende immersive experience, wat gedragsverandering kan veroorzaken,” licht dr. Van Aken toe.
Deze gedragsverandering kan uiteenlopend zijn: van pijnbestrijding tot mensen milieubewuster maken. Maar interessant is het inzetten van XR-technologie dus sowieso. Op de Onderzoeksnamiddag is daarom een bezoek aan het Immersive Lab een echte must! Van Aken: “We zullen informatie geven over onze lopende onderzoeksprojecten. We hebben ook een uitleendienst, dus er staan demonstraties op de planning. Daarnaast gaan we kijken of we onderling materiaal kunnen uitwisselen met de onderzoekers zoals dat ook in het verleden gebeurde. En natuurlijk staan we open voor toekomstig onderzoek!”
Deze meerwaarde vraagt de nodige productionele kennis. Zonder training bereik je niet altijd de effectieve resultaten. De nodige opleiding is dus noodzakelijk, maar het medium is het echt waard. “Je kan VR educatief inzetten, maar het kan ook helpen om mensen onder te dompelen in een bepaalde ervaring. Het kan zeker ontspannend werken.”
Na de sterke inzet op virtual reality, richt het Immersive Lab zich in de toekomst op augmented reality. “De technologie is er rijp voor, smartphones hebben het bereik en de power. Dit zorgt ervoor dat je altijd en overal ervaringen kan laten beleven – de toekomst is van ons.”
Waarom moeten onderzoekers zich inschrijven voor de Onderzoeksnamiddag?
- De ervaringen die je kan hebben met VR zijn erg indrukwekkend. “Je kan echt knappe dingen doen. Zo hadden we een VR-ervaring gemaakt rond cyberpesten – zowel een klein kind als een tachtigjarige was daar enorm van onder de indruk. VR sleept iedereen mee, van jong tot oud, en spreekt ook verschillende mensen aan. Omdat het zo divers is, is het ook een zeer krachtig instrument. Dat maakt het tot een medium met veel meerwaarde tegenover andere media. Het loont zeker de moeite om de mogelijkheden ervan te ontdekken. ”
- “In het verleden hadden we al vruchtbare samenwerkingen met onderzoekers van allerlei instellingen. We kijken uit naar wat de toekomst nog brengt.”
Het volledige programma vindt u hier.