De diensten internationalisering van de AUHA bundelen de krachten om internationale studenten warm te maken voor Antwerpen, hen welkom te heten en hen bij elke stap van hun verblijf te begeleiden. Daarnaast coördineert iedere instelling de eigen studenten- en docentenmobiliteit. Meer info daarover vind je hier.
De partnerinstellingen van de AUHA werken ook samen op het vlak van ontwikkelingssamenwerking. De UAntwerpen biedt de hogescholen binnen de associatie eenzelfde dienstverlening aan in kader van projectaanvragen bij VLIR-UOS in functie van Noord-Zuidsamenwerkingen.
Events
In 2019 organiseerde de AUHA voor haar partnerinstellingen een seminarie over Comprehensive Internationalisation.
In 2022 en 2023 ontving de AUHA aankomende studenten op Zaventem of in het Centraal Station van Antwerpen in een Welcome booth.
Op 19 maart 2024 ontving de AUHA minister Gennez op de stadscampus. We stelden haar volgende projecten voor:
- Samenwerkend Online Internationaal Leren (COIL) initiatief
Een samenwerking met Phnom Penh Teacher Education College Cambodja en Karel de Grote Hogeschool Antwerpen. - Internationaal Trainingsprogramma: Data Science & AI en Industriële Technologie
Een samenwerking met Mbarara University of Science & Technology (MUST), Oeganda, Karume Institute of Science and Technology, Zanzibar en AP Hogeschool Antwerpen - Know4ALL
Een samenwerking tussen Universidad Central “Marta Abreu” de Las Villas, Cuba en Antwerp Maritime Academy (HZS) - Interdisciplinaire Studio voor Gebieden in Transitie
Een samenwerking tussen Anton de Kom University Suriname (ADEKUS), Universidade Católica de Pernambuco Brasil (UNICAP) en Universiteit Antwerpen faculteit Designwetenschappen - Mensenrechten – Palestijnse Gebieden
Een samenwerking tussen ENABEL, The Birzeit University, Palestijnse Gebieden en Universiteit Antwerpen
Tijdens het academiejaar 2023-2024 organiseert de AUHA in het kader van het associatief project (Global South) van Vlir-UOS een aantal lunchworkshops:
- Hoe omgaan met wereldconflicten in een een superdiverse studentengroep? (19 maart 2024) – Hoe als docent omgaan met uitdagende uitspraken en thema’s in een superdiverse lesgroep? Hoe instant reageren op heftige uitspraken in de les, zodat de les niet ontploft maar je er pedagogisch-verbindend mee aan de slag kan gaan? In deze hands-on lunchworkshop werkten we rond 6 tips en Eerste Hulp Bij Uitdagende Uitspraken. De workshop was in handen van Sam Mampaey, procesbegeleider bij Atlas. Zijn ppt ontdek je hier.
- Multiperspectiviteit & dekolonisatie. (21 mei 2024) – In deze workshop voor docenten ging Sebastian Van Hoeck met theorie en interactieve methoden in op he belang en de praktische toepassing van multiperspectiviteit, aangevuld met dekoloniaal denken en pedagogie. Hoe breng je in je opleidingsonderdeel meer perspectieven binnen dan enkel het Eurocentrische?
Het Internationale Platform van de UAntwerpen organiseerde in het kader van het associatief project een Lunch, learn & connect met als doel meer informatie te geven over de financieringsmogelijkheden vanuit Vlir-UOS en Erasmus + en daarnaast geïnteresseerden in projecten met het Globale Zuiden te matchen.